Samospráva je spokojná so systém financovania

21.06.2006 Celý región

Podbanské 21. júna (TASR) - S fiškálnou decentralizáciou je samospráva spokojná a spôsob financovania chce zachovať aj po parlamentných voľbách.
\"Ak dôjde k zásahu do výnosu dane z príjmov fyzických osôb rôznymi bonusmi či úľavami, musí to byť kompenzované. Budeme v strehu, pripravení reagovať na situáciu, \" konštatoval predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora po dnešnom rokovaní Rady ZMOS na Podbanskom.
Na otázku, či ZMOS bude mobilizovať občanov pred komunálnymi voľbami vzhľadom na iba niečo vyše 50-percentnú účasť na parlamentných voľbách, Sýkora konštatoval, že budú apelovať na ľudí, aby sa angažovali za veci verejné. Isté znechutenie voličov pripísal neochote politických strán zmeniť volebný systém.
\"V súčasnosti sú to poslanci politických strán pri jednom veľkom volebnom obvode. Ak ich chceme previazať s územím, mali by sme mať taký systém, v ktorom si každý región zvolí svojich zástupcov. Pri pokračovaní terajšieho systému bude samospráva tlačiť na vytvorenie druhej komory parlamentu alebo iný spôsob, aby sme dokázali ovplyvniť legislatívu a reagovať na vývoj, \" konštatoval Sýkora. Dodal, že treba politikov dotlačiť k zmene volebného systému prostredníctvom diskusie s občanmi a inštitúciami, ktoré pociťujú potrebu zmeny.
Rada ZMOS sa tiež zaoberala kompenzáciou nákladov samospráv vynaložených v oblasti energetiky. V druhej etape dostane 619 miest a obcí doplatok asi 130 miliónov korún, ktorý vláda schválila v máji. Za jednu z dôležitých úloh ZMOS po nedávnom XVI. sneme označil výkonný podpredseda Milan Muška informatizáciu, resp. automatizáciu samosprávy. Ako uviedol, \"našou víziou je stopercentná vybavenosť výpočtovou technikou a potrebným softvérom. Prístup na internet sa nám podarilo zrealizovať pre 340 obcí z operačného programu základná infraštruktúra. Projekt sa realizuje v tomto roku a jeho hodnota je približne 27 miliónov korún. Pokračovať budeme veľkými národnými projektmi s cieľom plošne vyriešiť čo najviac samospráv\". Za optimálny a najefektívnejší označil spoločný postup v tejto oblasti.
 

Vyberte región

mark